2012 Universitatea de Vara Bucium ed II -Caiet de prezentare

Duminică, 29 iulie, s-a încheiat cea de-a doua ediție a Universității de Vară de restaurare de monumente și situri sub înaltul patronaj al Academiei Române – Restaurare Școala Veche și Patrimoniu Rural Bucium.

În cadrul festivității de închidere, organizată sâmbătă, 28 iulie, în cadrul Primăriei, la care au participat alături de organizatori și cursanți, reprezentanți ai OAR Alba, Primăriei Bucium și membri ai comunității locale, au fost desemnați câștigătorii concursului Casa cea mai dichisită, cei 16 cursanți ai UdV au primit certificatele de atestare, s-au trasat principalele realizări ale ediției, s-a cântat și dansat pe muzică tradițională buciumană și s-au pregătit punctele de urmat pentru anul viitor.

Mai mult...

Repertoriu Patrimoniului Rural Bucium, ediția II


În urma unei imense munci de teren și de redactare, vă punem la dispoziție Caietul II- Repertoriul Patrimoniului Rural Bucium.


Pentru descărcarea materialului in format PDF (8.0 MB) click aici...Galerie Foto: Activități UDV Bucium 2012

Imagini de la activitățile UDV Bucium 2012

Mai mult...

Concurs “Casa cea mai dichisită” UdV 2012

Mai mult...

Concurs “Casa cea mai dichisită” 2012

Premiul 1: Guran Viorica, Bucium Sat 164

Mai mult...

Concurs “Casa cea mai dichisită” 2012

Premiul 2: David Eugenia, Valea Șesii 933

Mai mult...

Concurs “Casa cea mai dichisită” 2012

Premiul 3: Lup Cornelia, Lupulești 450

Mai mult...

Universitatea de vară de restaurarede monumente şi situri

SUB ÎNALTUL PATRONAJ AL ACADEMIEI ROMÂNE

”Restaurare şcoala Veche şi Repertoriul patrimoniului rural Bucium”, ediţia IIa

sâmbătă 14 iulie – duminică 29 iulie 2012


Asociaţia “Rencontres du Patrimoine Europe-Roumanie ” RPER, România, inspirată de declaraţia ICOMOS “ Salvarea spiritului locului ” de la Quebec din 4 octombrie 2008, îngrijorată de pierderile suferite de patrimoniul din România, organizează realizarea unui model de identificare şi salvare a patrimoniului rural in situ, în Comuna Bucium, judeţul Alba.

Mai mult...

Invitaţie la Universitatea de Vară

”Repertoriul Patrimoniului Rural Bucium” 2012


Acum la inceput de An Nou, 2012, fondatorii asociatiei RPER – Fr si RPER – Ro VA INVITA sa participati la SALVAREA PATRIMONIULUI RURAL NECLASIFICAT ROMANESC, inca existent, care poate deveni MOTORUL REVITALIZARII COMUNELOR NOASTRE, pe modelul francez, european, in situ.
Catunele si satele noastre ca si localnicii au trait cele mai dramatice traume in timpul comunismului, de la colectivizarile fortate pana la exodul in timpul industrializarii tarii, si au supravietuit sistematizarii comuniste, care a mutilat orasele si Bucurestiul, prevazute la sf anilor 80, cu ajutorul nepretuit al mobilizarii Occidentului, prin actiunile asociatiilor Operation Vilage Roumain!

Mai mult...

Casa Colda: sat Poieni, comuna Bucium, nr. 465, jud. Alba, România 
Proprietar: Eugen Colda
Proiect iniţiat de: Asociaţia Rencontres du Patrimoine Europe-RoumanieRPER, în cadrul Universităţii de Vară (UdV) Bucium

Construită de un miner aurar din neamul Colda, în 1851, casa are trei încăperi din bârne de lemn, o cămară, târnaţ (pridvor) spre curte şi acoperiş cu învelitoare de şindrilă. În anul 2004, suflarea casei s-a stins, odată cu bătrânii familiei Colda. Aşa a găsit-o RPER în 2011, în timpul prospecţiunilor sale prin Ţara Moţilor. Între 2011 şi 2016, casa a fost reabilitată în cadrul şantierului-şcoală organizat de RPER în cadrul UdV Bucium şi de Muzeul ASTRA, fiind antrenate finanţări private. 2011: UdV Bucium, ediţia I; casa a fost inventariată şi relevată. RPER a încheiat un acord cu proprietarul pentru reabilitarea in situ a casei 2012-2013: după o etapă de conservare şi de diagnosticare, când este descoperită inscripţia de datare (1851), au avut loc acțiunile de reabilitare în tehnici tradiţionale. Toate elementele recuperabile au fost curăţate, tratate şi integrate în poziţia originară. 2013-2015: etapă de repaus, necesară pentru aşezarea şi integrarea elementelor noi în ansamblu, pentru a se putea aplica tencuiala de pământ 2015-2016: în bucătărie şi în baia amenajată în vechea cămară au fost montate instalaţii moderne. Camerele au primit mobilier tradiţional, salvat de la distrugere. 21 mai 2016: sobele au început din nou să duduie, fumul să se strecoare prin şindrilă, apa caldă şi rece să curgă la robinetele din bucătărie şi din baie iar "strujac"-ul din paturile "de tras" să foşneasca sub somnul nostru greu. La 165 de ani, întinerită, Casă Colda din Bucium Poieni şi-a regăsit suflarea şi ne poate spune poveşti cu duhul aurului. 

Salvarea caselor cu valoare de patrimoniu, părăsite şi ruinate din Bucium şi valorificarea lor culturală şi turistică este parte a scenariului propus de RPER ca motor de dezvoltare socială şi economică a satelor din România.